Jongerenwerkers: Meer jongerenwerk vraagt om gespecialiseerde beroepskrachten met vakkennis

Verslag van de videosessie 11 maart over beroepsontwikkeling van het kinder- en jongerenwerk.

Maandag 11 maart kwamen 50 professionals online samen vanuit zowel het kinder- en jongerenwerk als het beroepsonderwijs. De videosessie was georganiseerd door BVjong in samenwerking met Sociaal Werk Nederland. Beide verenigingen hebben vakontwikkeling van het kinder- en jongerenwerk hoog op de agenda staan. Hoewel het kinder- en jongerenwerk met ongeveer 2000 fte nog steeds een kleine beroepssoort is, merkt de beroepspraktijk op dat de vraag om meer inzet van het kinder- en jongerenwerk toeneemt.

Tijdens de videosessie kwamen diverse voorbeelden aan de orde waar jongerenwerkers en opleidingscentra samenwerken aan kennisdeling en maatschappelijke vraagstukken. Zo ook Alef Sies (jongerenwerker) van Amaryllis die vertelde over hoe in Leeuwarden een leerbedrijf is gestart waar mbo en hbo studenten met interesse voor kinder- en jongerenwerk samenkomen. Ook in Eindhoven worden studenten van Fontys Hogeschool en het Summa college verbonden aan het jongrenwerk van Dynamo (Lumens) en werken ze aan maatschappelijke vraagstukken in de wijk.

Ook tijdens de uitwisseling in breakoutrooms werden andere inspirerende voorbeelden gedeeld waar samenwerking tussen mbo, hbo en praktijk worden toegepast. Over het algemeen wordt opgemerkt dat vanuit de sociaal werk opleidingen weinig beroepskrachten met specifieke kennis over het kinder- en jongerenwerk uitstromen. Een investering vanuit de beroepsopleidingen is dan ook hard nodig. Zeker met de toenemende vraag om interventies van het kinder- en jongerenwerk op het gebied van o.a. preventie en de rol die kinder- en jongerenwerkers spelen in de sociale basis van wijken en gemeenten.

De input van deze videosessie wordt door BVjong en Sociaal Werk Nederland gebruikt om de vakontwikkeling van het kinder- en jongrenwerk te versterken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.